arjau

Malgrat tot, la Revolta!

El curs acadèmic als centres escolars ha començat amb normalitat. Amb la normalitat que aconsegueixen aportar les comunitats educatives i no pas l’administració. Comença amb normalitat perquè les mestres i els mestres fan mans i mànigues per tirar endavant un curs, malgrat la perpetuada manca de recursos i l’actual situació de col·lapse quant a places escolars a la ciutat. Continuem iniciant les classes amb substituts i substitutes acabats d’aterrar als centres el mateix dia de l’inici de curs de l’alumnat; sense substitucions des del primer dia; amb ràtios desbordades en molts col·legis i atenent una rica diversitat sense les eines necessàries per poder garantir una escola inclusiva real i amb sentit. Iniciem el curs amb un degoteig constant de nous alumnes, molts d’ells nouvinguts, que no poden ser atesos en aules d’acolliment perquè aquestes s’han anat extingint apel·lant a què ja no són necessàries.  I tanmateix, els mestres i les mestres no deixen de lluitar per donar al seu alumnat la millor de les educacions que poden oferir-los.

I és en aquest sentit que podem agrair-los, malgrat tot aquest panorama, s’estigui creant al conjunt de la comarca una Xarxa d’Escoles Públiques Inquietes amb la intenció de transformar l’educació i buscar nous paradigmes en això d’aprendre i ensenyar. Una nova iniciativa comarcal que pretén dinamitzar en xarxa una ruptura radical amb els  models pedagògics a partir de l’intercanvi de processos entre escoles i el debat entre els autèntics professionals, els mestres. De moment ja són 20 els centres del Garraf que han mostrat interès en formar part de la xarxa i que estan engegant processos de transformació, a diferents ritmes, en els seus claustres. És arrel de l’empoderament i de la connexió de les escoles de la comarca, com està passant arreu del país, que s’ha iniciat una revolta pedagògica sense aturador que cerca models educatius amb una mirada més real, més contextualitzada, més humana i amb sentit. Com diu Jaume Carbonell en el seu article en el Diari de l’Educació, estem assistint a una tercera primavera pedagògica a Catalunya. Des de la comarca del Garraf, els centres públics ens hi sumem.

El curs comença amb normalitat, malgrat tot… I no només comença amb normalitat sinó que s’inicia amb l’entusiasme compartit que es contagia en èpoques de revolta.

Empoderament

Revolta pedagògica

Malgrat tot

Francesc Martín

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari