qui no te feina

El Jugador bellugadís

Si sou aficionats a l’esport sabreu que hi ha una mena de jugador, sobretot en esports d’equip, que sembla que es bellugui molt, fent agitar totes les extremitats i suant com un animal, però que de fet no avança gens. La seva aportació al joc acostuma a ser magra perquè, tot i que la suor i l’aparença de moviment pot enganyar un temps, al final l’entrenador s’adona que tot és pura gesticulació destinada a figurar. El jugador bellugadís té futur com a comparsa en espectacles de fira, però en l’esport de competició n’arriben pocs -per raons òbvies.

Doncs bé, el govern sociovergent compleix amb els símptomes d’allò que podríem anomenar síndrome del jugador bellugadís. Després de la sortida dels dos regidors d’Unió que formaven part del grup de CiU, l’acció del govern s’ha aturat. Abans ja era escassa però aconseguia algun resultat, com l’aprovació dels pressupostos actuals, pactats amb el PP i la meitat escindida de Ciutadans. Actualment, el govern es dedica a moure els braços i les cames frenèticament perquè ningú s’adoni que en realitat fa ben poc. Fins al punt que, en alguna àrea, la Comissió Informativa -òrgan de debat conjunt de govern i oposició- s’ha suspès per falta de temes a tractar.

La síndrome del jugador bellugadís consisteix en agitar-se per distreure l’observador de les pròpies mancances. La regla és la següent: per entendre què vol dir realment el govern sociovergent, hem de descobrir allò que vol amagar. Per exemple, l’estabilitat del pacte de govern. L’alcaldessa Neus Lloveras va demanar fa uns dies que es tanqui ja el debat sobre l’estabilitat del pacte amb el PSC. És curiós, perquè durant unes quantes setmanes el seu grup municipal ha insistit en reunir-nos a diferents grups, inclòs el de la CUP, per formar un govern alternatiu que li permetés expulsar els regidors socialistes.

Cada cop que fa una crida a la responsabilitat, el govern està reconeixent que la seva inacció perjudica la ciutat. Les Ordenances Fiscals es van dur a aprovació sense tenir cap suport dins del Ple. Com era previsible, ni tan sols es van votar. Quan alguns grups vam preguntar si teníem marge per negociar una reducció del tipus de l’IBI la resposta va ser negativa. La informació que hem demanat sobre quantes persones s’han acollit i quant s’ha gastat de la partida destinada a subvencions per a l’IBI, anunciada a bombo i plateret l’any passat, de moment ha obtingut un silenci per resposta.

La última ocurrència del govern és fer responsable l’oposició del desgavell successiu, des de principis dels anys 2000, entorn del Bosquet de Baix a Mar. Per fer veure que feia alguna cosa, el govern va presentar una proposta que no tenia acordada ni amb els veïns afectats, ni amb els propietaris ni amb l’oposició. Conscient que no s’aprovaria, la va presentar per tal de poder dir després que la resta de grups posem per davant “els interessos partidistes”, com afirmaria Gerard Llobet, regidor d’urbanisme del PSC. Grup que, per cert, va votar en contra d’una proposta similar fa uns anys -quan, sorpresa, estava a l’oposició. Sense saber el cost de l’expropiació -obligada per diferents sentències judicials- Llobet ja avançava que seran “milions d’euros”.

La responsabilitat, l’estabilitat o la governabilitat són el so de la polsera que du el jugador bellugadís mentre sacseja el seu cos sense moure’s del lloc. Paraules que en boca del govern només són soroll blanc que emet per amagar la informació de valor. Els partits que han endeutat Vilanova financerament i que volen seguir fent-ho urbanitzant-la a 60 anys vista són els mateixos que donen lliçons sobre eficàcia i gestió responsable. L’essència del govern sociovergent no són els errors, fins a cert punt comprensibles en tota acció política, sinó la rutina de dir una cosa i fer la contrària.

Com en tota regla, hi ha una excepció. L’últim Ple el regidor Juan Luis Ruiz, a pregunta de la CUP, va afirmar que la ètica ens la deixava tota per nosaltres. Per una vegada, volent ser irònic, va ser sincer.

Josep Asensio i Albà

No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari